Zomer (nieuwsbrief van de voorzitter 20230630) | BVRGS - Belgische Vereniging voor Relatietherapie Gezinstherapie en Systeemcounseling

Belgische Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie en Systeemcounseling
Afbeelding

Zomer (nieuwsbrief van de voorzitter 20230630)

Beste leden 

 

Ik schrijf deze nieuwsbrief op 30 juni, in de voormiddag. Nog even rust in huis en dan start hier de zomervakantie officieel. Ik hoor op straat al af een toe een kreet van een scholier die twee maanden vrijheid met de fiets tegemoet rijdt. School is out for summer!! 

Dat geldt ook voor onze opleidingsinstituten! De laatste dagen verschenen vele prachtige foto’s van groepen afgestudeerde relatie-en gezinstherapeuten, systeemcounselors en supervisoren. Opgelucht, blij, trots en als groep (de ene al wat zotter dan de andere) poseerden ze: ‘Here we are’! En wij zeggen als BVRGS dan heel graag: ‘Proficiat en kom er maar bij!!’. Ik speur op zo’n prentjes ook altijd naar de opleiders (ook de ene al wat zotter dan de andere 😊) . Ook bij hen zie je opluchting en trots: ‘Here they are’! Vermoeid, maar enthousiast! Het is zo mooi! Ik wil hen allen bedanken voor hun blijvende inspanningen om onze relatie-en gezinstherapeuten, counselors en supervisoren kwalitatief te vormen, ook al is de druk hoog en de input van buitenaf soms te veel. 

Deze deadline hebben ze wederom gehaald, maar zij staan in de zomer niet stil. Er wordt naarstig gewerkt aan het volgend academiejaar. Bovendien krijgen studiedagen vorm. Zo kan je  uitkijken naar de studiedag van de Interactie-Academie op 20 oktober, met als thema: ‘Dromen vangen. Over vernieuwing in de hulpverlening’. We houden je, zoals steeds, op de hoogte van ook andere initiatieven. 

Wij als BVRGS kijken terug naar een voorjaar waarin heel veel beweging is geweest. En ‘beweging’ is deze keer geen eufemisme voor ‘turbulente tijden’. In tegendeel. Een fijne collega mailde me vorige week: ‘Goed dat er veel beweging is, dat is gezond’. En zo voelt het ook. 

Na onze tweedaagse mochten we vele mensen ontmoeten, die met ons de pijlers ‘beroepsvereniging’, ‘ledenvereniging,’, ‘opleiding’ en ‘systemische identiteit’ mee vorm geven. Op die manier krijgt onze beleidshernieuwing een concreet tijdspad, dat we in het voorjaar van 24 willen voorstellen.

We hebben ons meer en meer verankerd in de Beroepsvereniging voor Wetenschappelijk onderbouwde Psychotherapie (BWP) als een van de vier bekende therapiestromingen. Van daaruit zullen wij ook op federaal niveau (FOD GGZ) mee kwaliteitslijnen kunnen uittekenen. 

We hebben erg ingezet op een verrijkende verbinding met onze Nederlandse collega’s van de NVRG en ook op Europees vlak, via onze goede samenwerking met de EFTA, zijn deugddoende heen-en-weer-lijnen gelegd. 

Zoals elk jaar is de werkgroep rond onze jaarlijkse studiedag aan de slag. We buigen ons volgend jaar over de uitdaging van systemisch werken in een genderdiverse samenleving. Meer info volgt na de zomer, maar hou alvast vrijdag, 15 maart 24 vrij… en wie weet ook die avond 😊?  

Voor onze supervisoren doen we een herstart van de jaarlijkse studiedag. De commissie Supervisie is erg enthousiast om deze dag vol ontmoeting en verrijking te realiseren. Hij zal doorgaan op 14 maart 24. En misschien houd je die avond ook best vrij, beste supervisor 😊 

In de AV van april mochten we onze Raad van Bestuur verrijken met de know how van Geertje Walravens en Hanne Devinck.  

Soms vraag ik me als voorzitter af: is het niet wat te veel, gaan we niet wat te snel, blijft het haalbaar? We moeten dat goed bewaken. Maar ik denk dat het echt wel goed zit. In onze ploeg ervaar ik  voldoende diverse dynamieken en klinken verschillende stemmen:  ‘ eens eerst goed over nadenken’, ‘even laten bezinken’, ‘daar moeten we meer zicht op krijgen’, ‘wat is een goede strategie’ … en ook ‘we gaan ervoor’, ‘we kunnen dat’, ‘dit mogen we niet laten liggen’, ‘dat is echt iets voor systeemdenkers’,… . Denkfronsen en fonkelende oogjes wisselen elkaar af … en dat is gezond. Ik kan oprecht blij worden van dit samenwerken, van de gedrevenheid van deze mensen en van de gedragenheid, die ik  als voorzitter ervaar.  

Ons bestuur en onze commissies werken hard, ze worden veel meer dan vroeger aangesproken over diverse  thema’s. Er komt immers ook meer op ons af als BVRGS. Doch, ieder mag aangeven wat kan en tot wanneer het passend is. Zo heeft Joeri Vilas Arras  beslist om het Bureau over te dragen aan Hanne Devinck. Om posities helder te houden, heeft Hanne daarom ontslag genomen uit de RVB. Yves Vennekens, die je nog kent als onze externe procesbegeleider in de tweedaagse, heeft haar mandaat als bestuurder overgenomen tot aan de volgende AV.  Joeri en Hanne zullen deze zomer zorgvuldig de overstap maken, zodat onze werking gegarandeerd blijft. Na zes jaar inzet in de Ethische en Deontologische Commissie hebben Birgit Bongaerts en Heidi Pieters hun mandaat doorgegeven aan een nieuw en groter team. Samen met Karen Verstraeten, die nog even actief blijft om de nieuwe ploeg te ondersteunen, hebben zij de commissie op een professionele  én integere manier vorm gegeven.  Naast het bewaken van moeilijke vraagstukken in de deontologie boden zij deontologische/ethische info en ondersteuning aan leden.  Dank!! aan Birgit en Heidi voor hun onvoorwaardelijke inzet en fijne samenwerking!

De achterdeur zwiert open, nummer 1 is thuis: ‘Het is gedaan!! Ik heb TWEE MAANDEN vakantie!’ Ze doet een gek vreugdedansje, dat ik niet ‘gek’, maar ‘cool’ moet noemen. Tijd om mee te vieren nu !! (ook al is het nog wel even wachten op mijn verlof)

Ga de zomer in, beste collega!! Snoet in de zon, voeten in het gras, dans, ontspan, lees, slaap, babbel, bedenk, creëer… laad op! Het is jullie allemaal zo hard gegund! En heel graag tot in september!! 

 

Hartelijke groet 

An Van Herck 

Voorzitter BVRGS