Werken met samengestelde gezinnen | BVRGS - Belgische Vereniging voor Relatietherapie Gezinstherapie en Systeemcounseling

Belgische Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie en Systeemcounseling

Werken met samengestelde gezinnen

Of je nu met individuen, koppels, gezinnen, volwassenen of kinderen werkt, dit boek geeft je praktische richtlijnen over wat wel en niet werkt als je (leden van) een samengesteld gezin probeert te helpen. Deze bestseller van Papernow beschrijft uitvoerig haar theoretische en klinische werkkader.

 

Het boek toont op een sublieme manier de specifieke uitdagingen waar samengestelde gezinnen mee te maken krijgen. Je leert hoe samengestelde gezinnen fundamenteel anders zijn dan andere gezinsvormen zoals kerngezinnen of adoptiegezinnen en hoe je kunt helpen bij hun problemen en zorgen. Je ontdekt ook de typische valkuilen in het werken met samengestelde gezinnen. Je ontwikkelt praktijkvaardigheden op het niveau van psycho-educatie (wat werkt en wat werkt niet?) en op interpersoonlijk (zoals leren om open te communiceren) en intrapsychisch niveau (zoals rekening houden met oude gekwetste gevoelens).

 

Dit model vormt zo een bruikbaar kompas om te werken met samengestelde gezinnen voor een brede groep van hulpverleners (psychologen, therapeuten, leraren en opvoeders, bemiddelaars) én de gezinnen zelf.

 

Patricia L. Papernow is klinisch psycholoog met ruim veertig jaar klinische ervaring in het werken met samengestelde gezinnen. Ze is een wereldautoriteit op dit gebied. Daarnaast is ze opleider en supervisor.

 

Barbara Lavrysen en Peter Rober zijn verbonden aan Context, het centrum voor relatieen gezinstherapie van het UPC KU Leuven.

Auteur(s)
Patricia L. Papernow bewerkt door Barbara Lavrysen en Peter Rober
ISBN
978-94-6401-685-7
Uitgeverij
Pelckmans
23-03-2022